_PMT8722Tijdens mijn eerste dagen  in Cambodja voor mijn vrijwilligerswerk als fotograaf mocht ik gelijk deze parade documenteren. Jammer genoeg waren de poppen reeds gemaakt en praktisch klaar maar de elektriciteit en de werking van de verlichting in de gigantische poppen moest  nog wel uitgetest worden. Donderdag avond gingen alle vrijwilligers naar het klooster waar de puppets bijna klaar waren en de donatie emmertjes en de t-shirts werden uitgedeeld. Alles is al klaar maar de brandweer, beveiliging, materialen etc moeten nog wel betaald worden en dat geld wordt bij elkaar verzameld door de aanwezige vrijwilligers aangevuld met een aantal Khmer, zoals de Cambodjanen genoemd worden.  Deze poppen worden door schoolkinderen gemaakt met hulp van vrijwillige kunsternaars en als eindproject geshowed in een gigantische parade, de grootste van Siem Reap. Een enorme happening .  Huub Claessens was zo aardig dit op te zoeken op internet en ik plak het hier, scheelt weer type werk :-))

A Cambodian childrens community arts project providing a creative platform for disadvantaged children to foster and promote expression and self confidence through art.
Lange beschrijvingNow entering its ninth year, this significant event for underprivileged children in Siem Reap creates an important sense of community building, establishes teamwork and offers pride and commendation. 

Giant puppets are created by children and include unique educational, cultural or ecological themes such as road safety, endangered species, hygiene, local cultural appreciation and environmental awareness. 

Under the guidance of student artists from Phare Ponleu Seplak in Battambang, over 500 children participate in fun and creative workshops, which are designed to charge and encourage the imaginations of the children. During the course of the workshops the children’s enthusiasm grows until it bursts onto the streets of Siem Reap on the evening of the annual parade, currently scheduled for Saturday February 21st 2015.

Established in 2007 with just over 200 children participating in the inaugural parade, the project had more than doubled in size. In 2014 nearly 600 children from numerous local schools, orphanages, ‘street kid’ centres took part alongside children from a nearby shelter for child landmine survivors.

_DSC8274  _PMT8637

_PMT8641zw

_PMT8645 _PMT8664 Het uittesten van de verlichting, de dag voor de parade. Deze avond  waren er 6 fotografen uitgenodigd om de poppen te fotograferen, en we kregen een toegangspas voor de parade want alleen dan mocht je tussen de parade doorlopen. IMG_5769.Er was een fotograaf ui Engeland, twee uit Australië daar heb ik even mee gesproken en de rest , verder zag ik er nog twee maar die waren redelijk op zichzelf…… Hier een aantal foto’s van die avond. Ik ben er met de fiets heen gegaan met mijn camera in een onzichtbare tas, dwz een niet herkenbare fototas natuurlijk.

_PMT8696

 

_PMT8688

 

 

 

_PMT8710

_PMT8685

_PMT8766

_PMT8757

_PMT8746 _PMT8749 _PMT8758 

De dag van de parade zelf verzamelden we ons allemaal bij het vrijwilligershuis en natuurlijk de groepsfoto.  Met de zelftimer op 5 seconden want ze moesten de emmers omhoog doen en met de ogen open erop staan, het is een komische foto geworden omdat ik er natuurlijk na het drukken op de knop naar voren moest vliegen en toen zei”omhoog. nu!!!!!!” Nu dat is dus te zien, maar de groepsfoto is een feit. We zij gelopen naar het vertrekpunt van de stoet, ongeveer een 5 minuten wandeling.

_PMT8786

_PMT8792
_PMT8799

_PMT8803

_PMT8801

_PMT8790

Ja, de uitlijning van deze blog lukt me nog niet echt, maar dat komt wel met de tijd.  De fotos en de tekst is leesbaar.  We waren er anderhalf uur te vroeg….maar ik mocht met mijn pas het terrein op waar iedereen stond te wachten. Het begon al langzaam erg donker te worden en ik wist welke grote uitdaging mij te wachten stond.  Er zullen snel nog aanvullende foto’s geplaatst worden, ik heb nog niet alles klaar welke ik graag wil laten zien.

_PMT8806

 

_PMT8811zpsd

 

De parade start, voor de fotografen onder ons, de iso omhoog want er is in de tropen maar een korte schemering en toen ging de optocht van start.  Kippenvel, het was met de lokale muziek en de kinderen en hoe serieus zij het ook opnemen, indrukwekkend.  ook de Cambodjaanse tv was aanwezig. Het was voor mij de eerste keer om dit zo mee te maken, van binnen in de parade mijn fotos maken. Een bewegende stoet. Met touwen die mee gingen om de toeschouwers aan de kant te houden.  Meters touw door tientallen jongeren links en rechts vastgehouden die meeliepen met de stoet. Geen totale afzetting van de weg maar een mobiele. Dit maakt het tevens lastig om de toeschouwers te fotograferen want voor je het wist liep er een hoofd voor je lens. De verlichting in de straten was slecht en het enige licht was dat van de poppen. Insiders weten dat ik graag van een laag standpunt fotografeer…… maar hier werd je zowat door de stoet omver gelopen, verder, hoewel ik een snelle lens heb kon soms niet scherpgesteld worden, want waarop als er weinig contrast was. Ik wilde graag de mens in de stoet en langs de kant vastleggen, de poppen had ik al.  Dat had ik ook aan de organisatie verteld.  Zag een prachtig plaatje , scherpstellen, en opeens een hoofd weer ervoor. De ruimte was smal langs de poppen op en de vele mensen die meeliepen.  Bij een temperatuur van 28 graden om 8 uur in de avond is het transpireren en er reden versierde tuktuks mee waar we water konden pakken. De collectanten verspreiden zich tussen de toeschouwers door , de cafes en restaurants in om geld te verzamelen van de toeristen wat vaak niet makkelijk was.  Antwoorden als,  “Ik ben bijna blut”terwijl ze zaten te eten, maar ook mensen die goed gaven.  De Khmer echter staan met hun weinige geld wat ze verdienen te zwaaien, want ze vinden het allemaal fantastisch.   Ik had op het laatste moment nog mijn eenvoudige reportage flitser meegenomen en hem ook moeten gebruiken want  overal het licht vangen als het toevallig op een gezicht scheen was niet makkelijk.  Hier nog wat beelden gemaakt tijdens de stoet , welke in het totaal ongeveer anderhalf uur duurde. IK heb hoofdzakelijk met de 24-70  2.8 gewerkt.

Bij de foto van de grote uil is , zijn  je goed kijkt. mannen te zien die met lange stokken takken van bomen weghouden en de electriciteits draden die met pakken boven de wegen hangen omhoog en weg duwen zodat de grootste pop eronder door kon.

_PMT8988kl

_PMT8749

_PMT9015

_PMT8867

_PMT8961zsww

_PMT8858zw

_PMT8891

_PMT8853

_PMT8890

_PMT8917

Tenslotte voor vandaag nog twee vrijwilligsters die het geld bij elkaar proberen te verzamelen. Op het einde hebben we ons op een aparte plaats verzameld, de emmers zijn gelijk snel naar een safe plaats gebracht en we hebben moe en voldaan met de hele groep nog wat gedronken.  Thuis gekomen kon de kleding totaal uitgewrongen worden. Een eenmalige ervaring die ik niet snel zal vergeten.

_PMT9032

_PMT8995