en zo was ik ineens deel van een Cambodjaanse bruidsceremonie……..

_DSC9115 kopie

Een bruiloft kan dagen duren in Cambodja en je herkent dat er een gevierd wordt aan de muziek. Deze kent twee volumes,  niets of alles en dendert dan over de huizen heen. ‘s Morgens om 4  uur  begint de ceremonie met de gebeden van de monniken. Dan volgt er een hele reeks van ceremonies met vervolgens een receptie en een feest en naar gelang de kapitaalkracht kan deze zeker 4 dagen duren. Zo stond er opeens een tent midden op de weg waar ik regelmatig fiets. De weg is dan verspert voor de auto’s en tuktuks maar fietsers en bromfietsers kunnen er gewoon omheen.  het was 4 uur pm en ik wilde na een dag werken heerlijk iets gaan drinken in de stad en daarna een stukje fietsen in het prachtige avondlicht . Toen ik dus weer langs deze tent kwam was er net een ceremonie aan de gang. Ik parkeerde mijn fiets en ging voorzichtig achterin staan en poogde een glimp op te vangen van de uitbundig geklede bruid en bruidegom.  ER stonden fotografen en een filmploeg voor, dus maar weer zachtjes voorzichtig een stukje naar voren om toch maar iets vast te kunnen leggen ook. Er was traditionele livemuziek bij met een schitterende zangeres.  De gasten waren de directe familie van het bruidspaar. Al een aantal keren werd ik gegroet en ik groette beleefd terug met de handen gevouwen voor mijn gezicht. Het was een grote pracht en praal en ik hoorde achteraf dat de bruid zich wel 10 keer omkleed tijdens deze dagen. Opeens stond er een prachtig uitgedoste man naast mij en een vrouw, die een beetje Engels sprak vroeg of ik mee wilde komen samen met deze man en dat ik erbij kon komen zitten. Ik was wel gekleed in mijn alledaagse niet meer al te schone stoffige kleding. ( stofvrij kom je hier de dag niet door) Ik zat nog maar amper op mkijn stoel of men gebaarde mij de man te vergezellen……. ik moest met hem achter het bruidspaar staan.  er stonden een paar kratjes om op te gaan staan. Daar stond ik in mijn kloffie, achter de bruidegom.  Het was de haarknip mooimaak ceremonie, want al die tijd dat ik daar gestaan had deed iedereen hetzelfde. Je knipt symbolisch het haar en kamt het, spuit er wat reukwater op, houdt een spiegel voor en zegent de handen met een in water gedoopte roos, ik neem aan gezegend water.  Dus deed ik mee.  Knipte het haar, kamde het , gaf de spiegel , spoot reukwater op het haar en zegende de handen met een roos. Op deze foto had ik de plaats achter de buidegom.

_DSC9096 kopie
Er knipperde van alle kanten flitsers want er was een blanke vrouw die deelnam……. daarna werd ik weer netjes naar mijn stoel geleid.  Het was een vreemde ervaring maar later hoorde ik dat dit niet vaak voorkomt.

Het was een speciale ervaring. Hieronder weer een aantal foto`s. De andere vrouw die je er ziet , was niet de jaloerse vriendin maar de zangeres die even pauze nam. Overigens zijn de jonge vrouwen nog maagd. Dit wordt erg op prijs gesteld.  Men trouwt begin twintig. Als je dertig bent en niet getrouwd , kom je niet meer aan de man in de kleinere dorpen. Een groot deel van de huwelijken is gearrangeerd  en de man trekt gewoonlijk bij de familie van de bruid in totdat er de mogelijkheid om een eigen huis te hebben.

_DSC9106 kopie

_DSC9120

_DSC9117 kopie

_DSC9127

_DSC9105

_DSC9102 kopie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box