Over Petra

“Fotografie is voor mij een spel van licht wat mijn netvlies raakt, dat ene moment waar alles samenkomt te vangen en te vereeuwigen.“Fotografe Petra Teeuwsen ( 1956) geboren in Nijmegen, sinds 1978 woonachtige in Limburg. Zij heeft haar passie voor de fotografie tijdens een reis door Tibet ontdekt in 2007, via het oog van een toen nog analoge camera.  Sprekende ogen, getekende handen en puurheid waren zo inspirerend dat ze dit op haar eigen authentiek wijze is gaan vastleggen.  In 2011 is zij de fotovakschool gaan volgen en sindsdien streeft zij naar het kunnen pakken en beleven van het moment.


In haar autonome werk fotografeert zij graag  dansers. De passie voor deze vorm van fotografie (naast haar portretfotografie) is ontstaan door haar passie voor dans. Met haar eigen dansachtergrond is ze een aantal jaar geleden begonnen om vanuit de coulisse van het toneel  dans te fotograferen. Door het toneellicht en het anders documenteren van een voorstelling krijgt men verassende beelden met het echte toneelgevoel.


“En dan ontstaat vanzelf  dat je dans gaat choreograferen met je camera los van een voorstelling.”

“Samen met de danser(es) zoek ik naar vormen die anders zijn dan de gebruikelijke poses. Het perfecte technische of die geweldige sprong  is voor mij niet het doel. Voordat de camera zijn werk gaat doen, loop ik rond, bekijk de lichtval, proberen we  bewegingen en poses uit en dan pas komt de camera eraan te pas.   Het is een creatief proces tussen de geportretteerde en de fotograaf . We boetseren het beeld.”


Ditzelfde geldt voor haar “naakten”. Ook hier choreografeert zij het lichaam in respectvolle poses en gebruikt ze haar “dans” en tovert kunstzinnige benadering van naaktheid.

Bij haar portretfotografie werkt ze op dezelfde wijze.  Waar komt het licht vandaan, hoe staat hij of zij in de omgeving, ze gaat door de knieën, loopt eromheen. Bekijkt verschillende invalshoeken. Blijft in gesprek en dan pas wordt de camera opgepakt.


Sinds kort heeft ze haar eigen foto-atelier  “La Lumière” in Nuth ( Zie link menu) . Zij creëert er haar autonome werk. Petra werkt daarnaast in opdracht voor de particuliere - en zakelijke markt in haar atelier of op locatie. Ook daar is ze steeds op zoek naar dat “andere”.


Tevens is ze vaste dans-fotograaf voor oa Het Huis voor de Kunsten Limburg, Danzaira Sittard, Het Danshuis in Maasmechelen (B) en Flamencoschool Anneroza” .

Hier is een klein filmpje, gemaakt door fotograaf Raoul Limpens over haar werk en werkwijze.